29. huhtikuuta 2012

80-luku vuosi vuodelta, 1981- Liiketalo Killenkulma avattiin.- Arkkitehti Tapio Korpisaaren suunnittelema Imatran kylpylä otettiin käyttöön.- Imatran kaupunginmuseo on perustettu 1981. Nykyisiin tiloihin Imatran kulttuurikeskukseen museo muutti 2005.- Kesän 1981 Imatran Pallo-Veikkojen pesäpallo-otteluita kävi seuraamassa yhteensä 26 195 katsojaa.- Suomen Posti myönti erikoisleiman (no. 1317) Imatran ajoille 1981.- Mötörhead esiintyi Imatralla 16.8. Heavy Metal Heaven Festivaaleille.- Oikeuskansleri Risto Leskinen määräsi loppuvuodesta 1981 nostettavaksi syytteet neljää Valcon johtohenkilöä vastaan, koska hän katsoi näiden syyllistyneen tehtaan lakkauttamisen yhteydessä yhteistoimintalain rikkomiseen. Valcon henkilökunta oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen yhtiön johtoa vastaan marraskuussa 1980.


- Raju myrsky teki teki tuhojaan 30.7. Helteisen päivän illansuussa noussut myrsky sytytti lukuisia paloja, katkoi sähkö- ja puhelinliikennettä ja mm. puhalsi kerrostalosta katon ja satoi yli 3 cm jättirakeita. 

25. huhtikuuta 2012

Nuoret vs. Yhteiskunta


Nuori ja kasvava sukupolvi olisi pidettävä kiinni yhteiskunnan kasvussa. Heille pitäisi olla tarjolla riittävästi työllistämismah- dollisuuksia. Nuorisotyöttömyys on häpeällisen yleistä ja puhutaan, että nuoret ovat muka laiskoja ja haluttomia tekemään töitä, mutta tämä taitaa olla kuitenkin tarua. Samaan aikaan työvoimapulaa on monella alalla, joka häiritsee tuottavuutta. Nuorissa on Suomen tulevaisuus. 

23. huhtikuuta 2012

Vanhuspalvelulain tavoitteet  • Saada iäkäs henkilö kokemaan elämänsä turvalliseksi.
  • Sovelletaan mm. henkilöön, jonka fyysinen toimintakyky on heikentynyt.
  • Byrokratia vähenee ja hakemuksen voi tehdä suullisesti.
  • Päätökset on tehtävät nopeasti.
  • Kuntien on neljän vuoden välein laadittava suunnitelma tarvittavien palvelujen järjestämiseksi.
  • Palvelujen laatua ja riittävyyttä arvioidaan vuosittain.
  • Omavalvontaa varten laaditaan omavalvontasuunnitelma, joka on julkinen.

21. huhtikuuta 2012

80-luku vuosi vuodelta, 1980


Imatralaista historian havinaa, mitä silloin sattui ja tapahtui. Historiasarjan avaa vuosi 1980.

- Myynnissä olleita postikortteja Imatrasta.
- Imatrarock Vuoksenniskan urheilukentällä 26.7.1980 esiintyivät Stressi, Hassisen Kone, Juice Leskinen Slam Tuomari Nurmio ja Viides Kolonna sekä Pelle Miljoona Oy.

- Heinäkuussa vuosittainen Imatraviikko.- Imatran asukasluku oli 36 597.

- Imatran ajot kesällä.- 11. huhtikuuta – Imatran piirin nimismies päätti julkaista kaupungissa ilmestyneessä ilmaisjakelulehdessä neljän ilkivaltaan syyllistyneen nuoren nimet ja heidän pahat tekonsa. Menettelyä arvosteltiin laajalti.

- Koskinäytös kesällä -80.- 19.12.1980 kuvaputkitehdas Finnvalcon toiminta pysähtyi lopullisesti.

19. huhtikuuta 2012

Pahamaineisin alue?


Ainakin ennen yksi pahamaineisimmista kaupunginosista on ollut Sienimäki. Mutta mikä on nykyinen mielipide? 

Asukkaita Sienimäellä on noin 1500. Tämä luku koostuu suurimmaksi osaksi vanhuksista, työläisistä, ja lapsista. Ei tämä minusta niin hätyyttävältä kuullosta, kun vertaa 90-luvun koviin tarinoihin. Puheiden mukaan Sienimäellä asui tuolloin vain trokareita, rikollisia ja joku rohkeni puhua jopa slummialueesta. 

Sienimäen maine on "puhdistunut" selvästi 2000 luvun aikana ja ei voida ajatella enää kuten 90-luvulla. Sienimäki on yhtä tasavertainen alue asua nykypäivänä, kuin mikä muukin Imatran kaupunginosa. Suurin huolenaihe on palveluiden vähäisyys. Ensin mentiin koulu lakkauttamaan ja nyt Sienimäkeä pitävät pystyssä enää kolme palvelevaa yritystä; lähikauppa, parturi ja baari.  

17. huhtikuuta 2012

Pikavippi, fifty fifty


Uutisvuoksi kertoi pari viikkoa sitten, että pikavippimainokset katujen varsilla on nostanut ylivelkaantuneiden määrää Etelä-Karjalassa. Mielipiteet jakautuvat voimakkaasti, kun kysyttiin pitäisikö mainokset katujen varsilta poistaa. Toistaiseksi Imatralla ei ole tehty päätöstä mainosten poistosta.

Pikavippi on mainio ratkaisu oikein käytettynä, mutta jos velkakierre jää päälle, niin koitappa siitä sitten selvitä. Oma kantani on, pikavippimainokset pois katujen varsilta. Toivottavasti asia on käsittelyssä lähitulevaisuudessa Imatran päättäjillä.


14. huhtikuuta 2012

Alkoholilukot pakolliseksi


Joka päivä kolme suomalaista loukkaantuu onnettomuuksissa, joihin on sekaantunut rattijuoppo. Joka viikko näissä turmissa kuolee ihmisiä. Myös paikallislehdet uutisoivat rattijuoppotapauksista useasti Imatran alueella. Viinapäissään ajelu on vahvasti nouseva ilmiö koko Suomessa. Tarvitaan laki mikä tekisi alkoholilukot pakolliseksi koko Suomessa.

Alkoholilukot kaikkiin uusiin autoihin, joita Suomessa myydään. Seuraavana lukot tilausajoina suoritettavissa koulu- ja päivähoitokuljetuksissa sekä takseihin, busseihin ja muihin ammattiautoilijoiden kulkupeleihin. Kerran kärynnyt rattijuoppo joutuisi myös tälle listalle ja pitkän tähtäimen tavoitteena tulisi olla alkolukon saaminen jokaiseen autoon.

13. huhtikuuta 2012

Torikadun ja Karjalantien risteys


Vuoksenniskalla Torikadun ja Karjalantien risteyksessä liikennevalot olivat epäkunnossa viime vuonna useamman kerran. Vikatilanteessa liikennevalot laitetaan välkyttämään keltaista ja tuolloin väistämisvelvollisuudet määräytyvät liikennemerkein. Moni autoilija ei varmaan ole huomannut, että tässä risteyksessä väistämisvelvollisuus on Karjalantien suuntaisella liikenteellä Torikatua nähden.

Viime vuonna ko. risteyksessä tapahtui neljä pahaa kolaria, joista kaksi keltaisten valojen aikana. Olisiko nyt aika miettiä risteyksen liikennemerkkipolitiikkaa uudelleen. Itse pitäisin tässä Karjalantietä "pääväylänä" ja laittaisin kärkikolmiot Torikadun suuntaisesti.

11. huhtikuuta 2012

Arvauskeskus ja 2 minuutin lääkärit


Imatran terveyskeskuslääkärit ja kahden minuutin aika potilaalle lääkärissä. Mitä oikeastaan tuossa ajassa lääkäri ehtii tehdä? Diagnoosi ilman tutkimusta, resepti käteen ja ulos.

Hoito on terveyskeskuksessa hyvin eriarvoista eri ihmisillä. Tuntuu että vähävaraisilla ja työttömillä ei ole mahdollisuutta saada hoitoa terveyskeskuksessa. Vaikka lääkärit saavatkin hyvät palkansa verovaroista niin se ei saa olla syy.

Tasavertaisuutta tähänkin asiaan!

9. huhtikuuta 2012

Aamukahveille


Tervetuloa kahveille joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Vuoksenniskan Työväentalon kahvioon kello 10 alkaen. Kahville voi tulla kuka tahansa keskustelemaan itseään kiinnostavista kunnallispoliittisista tai muista ajankohtaisista asioista. Torikatu 7.

Jäähallin käyttöaste sulaa?


Imatra sai uuden kauan kiistellyn ja kalliin jäähallin. Nyt jäähallille koitetaan löytää käyttäjiä, jotta sen käyttöaste saataisiin täyteen. Imatralaisten oma toiminta ei täytä kuin osan jäähallin käyttöastemahdollisuudesta. Jos pian ei saada tätä korjatuksi, niin mikä miljoonia maksaneen jäähallin kohtalo lähivuosina?

5. huhtikuuta 2012

Venäläiset pois ruokajonoista


Seurasin paraatipaikalta, kuinka jonoa alkoi muodostua oven eteen. Mitäs täällä jonotetaan? No ilmaista ruokaa.

Taustalla kauempana lipui ökymaastureita parkkiruutuihin. Nämä apua tarvitsevat vähäosaiset ja pienituloiset asettuivat jonoon muiden taakse. Ovet aukesi ja jono alkoi edetä. Maasturi-ihmiset saivat omansa ja veivät nämä autoilleen ja katsos, jono on edelleenkin ovella. Mennäänpä uudemman kerran ja santsataan. 

Venäläisten määrä ruokajonoissa kasvaa ja oma porukka kärsii. Suomen kansalaiset ensin ja sitten muut, jos jää.

Venäläiset pois ruokajonoista kokonaan Imatralla. Tällainen yleislinjaus tarvittaisiin. Mielestäni vaatimus ei ole epäreilu tai syrjivä. Pelkkää maalaisjärjen käyttöä.

Se on metka olento tuo veli venäläinen. Jotain ilmaista, siellä venäläinen.

3. huhtikuuta 2012

Aavekaupunginosa


Kuoleva kaupunginosa Vuoksenniska. Tarttis tehrä jotain? 

Vuoksenniskan kaduilla käy vilske arkipäivisin, mutta kun ilta laskeutuu ne hiljenee täysin. Asukkaita riittää kyllä ja mutta yrittäjät pakenee. Vuoksenniskantien varren liiketiloista n. 15-20% on tyhjillään. Tuntuu siltä että Vuoksenniskaa pitävät pystyssä enää ns. erikoiskaupat. Pitäisi rohkeasti saada yrittäjät liikeelle Vuoksenniskan suunnalla ja sitä kautta kiinteistöjen omistajat kunnostamaan rakennusten julkisivuja. Sanoja kaunistelematta näky on kohta kuin itänaapurissamme.

Vuoksenniskan kasvojenkohotuksesta on olemassa suunnitelma, mutta nyt sitä pitäisi löytää taho mikä veisi sitä eteenpäin. Nyt herätys yrittäjät, asukkaat ja Imatran kaupunki.
1. huhtikuuta 2012

Kaasujalka ja koululaisetViime vuosina olen ollut havaitsevinani, että paikallisten autoilijoiden ajokäyttäytyminen on muuttunut röyhkeäksi ja agressiiviseksi. Liekö osasyy sitten itänaapurin kasvanut turistivirta vai yleinen kasvava hektisyys maailman menossa?

Imatran katuja ajelleena olen laittanut huomiolle teiden huonot kunnot, varmaan niinkuin moni muukin. Imatra aikoo tulevana kesänä isolla potilla kunnostaa teitä. Olisko nyt aika laittaa samalla kuntoon asfaltoinnissa olevat maalaukset? Keskiviivat kuluneet lähes 40 prosenttisesti Imatran tieverkostosta ja vielä toinen pahempi puute on kuluneet suojateiden maalaukset (25% =>) eritoten koulujen ja päiväkotien läheisyydestä.